Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.
František je označenie pre vonný kužeľ zapaľovaný o Vianociach. Františky už neodmysliteľne patria do každej domácnosti, ktorá sa hlási k tradíciám Vianoc. Vôňa kadidla, ktorá je pre nich typická, sa tak preniesla z chrámov aj do rodinných príbytkov. Kadidlo čiže olibanum bolo jedným z darov, ktoré priniesli tri králi alebo skôr mudrci práve narodenému Ježiškovi. A to malo určite svoj význam.
AKO SPRÁVNE ZAPÁLIŤ FRANTIŠKA
Najlepšie nad sviečkou alebo zapaľovačom pridržte špičku Františka v plameni po dobu 15 - 20 sekúnd. Pomaly s ním v plameni otáčajte, aby došlo k rovnomernému zapáleniu vonkajšieho okraja. Po vytiahnutí z plameňa je dobré ho ešte mierne rozfúkať. Jedná sa o pálené drevené uhlie - často sa používa lipa. Drevené uhlie sa namelie a pridá sa k nemu kadidlo (olibanum) - živica z kadidlovníka pravého (Boswellia sacra), ktoré dodáva plápolajúcemu Františku známu vôňu. Tradícia pálenia vonných Františkov pochádza z česko-nemeckého pohraničia, predovšetkým z Krušnohoria, a je stará cca 300 rokov. Jej korene však siahajú podstatne hlbšie až do archaických dôb, kedy sa vykurovali a očisťovali príbytky na prelome starého a nového roka. Meno františek získali tieto kužele pravdepodobne od zakladateľa novodobého poňatia Vianoc, Františka z Assisi.